Zupa, od której nie utyjesz – przepis

 Zupa, od której nie utyjesz – przepis

Ostatnio bardzo polubiłam zupy, które coraz częściej zaczęły gościć w moim menu. Warto je jeść, ponieważ są smaczne i zdrowe, dostarczają wielu składników odżywczych, a odpowiednio przyrządzone sycą ale nie tuczą. Porcja zupy jarzynowej dostarcza ok. 100 cal (ok. 300 g). Należy uważać na ilość dodatków do zup, tj. makaronu, ziemniaków, ryżu.

Jeśli jesz tylko zupę, musi ona być „treściwa”.  I dokładnie z takim przepisem dzisiaj przychodzę. :)

Zupa nazywa się „Krzepka”. Przepis kilka lat temu dostałam od pewnej zaprzyjaźnionej kucharki. Oczywiście jest prosta w przyrządzeniu, składniki ogólnodostępne i do tej pory nie spotkałam osoby, której by nie smakowała. Na drugi dzień „Krzepka” jest jeszcze lepsza.

Przepis na 7 l zupy

Skłaniki:

Pierś z kurczaka 600 g

Wołowina (opcjonalnie) 400 g

Papryka żółta surowa

Fasola szparagowa

Papryka marynowana litrowy słoik

Ogórki konserwowe litrowy słoik

Pieczarki

Ziemniaki

włoszczyzna na wywar

Koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Majeranek, szczypta bazylii, sól, pieprz

 

Na początku przygotowuję wywar z warzyw. Na patelni podsmażam pokrojone w kostkę mięso, cebulę i pieczarki. Do gotowego wywaru dodaję pokrojone ziemniaki oraz mięso z cebulą i pieczarkami. Kiedy ziemniaki są już ugotowane dodaję resztę warzyw (wcześniej pokrojone w drobną kostkę) ogórki i paprykę. Wszystko gotuję na wolnym ogniu ok 20-30 min. Na koniec dodaję 3 płaskie łyżki koncentratu lub puszkę zblendowanych pomidorów z puszki. Zupa powinna być lekko kwaskowata (ja przynajmniej taką lubię) dlatego czasem dolewam na koniec zalewę z marynowanej papryki, można wcisnąć sok z cytryny. Zupę doprawiam solą, pieprzem oraz majerankiem i  szczyptą bazylii. „Krzepka” jest bardzo gęsta i treściwa. W moim domu znika w mgnieniu oka, dlatego zawsze przygotowuję ją w wielkim  garze :)

Smacznego!

avatar

Małgorzata Wrzesińska napisał(a) o godz. 00:15 w wtorek 19.01.2016:

Apetycznie wygląda Aniu Twoja zupka :) Kradnę przepis :)
avatar

sylwia napisał(a) o godz. 08:55 w wtorek 19.01.2016:

U mnie robi się podobną i nazywamy ją strogonowem, choć wiem że z prawdziwym nie ma wiele wspólnego :-P
avatar

mlodakk napisał(a) o godz. 09:30 w wtorek 19.01.2016:

mmm bardzo bogata ta zupa, wygląda naprawdę pysznie:)
avatar

piekno-z-natury.pl napisał(a) o godz. 12:15 w wtorek 19.01.2016:

Bardzo fajny przepis. Wygląda tak apetycznie, że na pewno wypróbuję tym bardziej, że takie połączenie składników z pewnością daje uczucie sytości na długi czas :)
avatar

Gaja napisał(a) o godz. 14:52 w wtorek 19.01.2016:

... moja mama zawsze raczy nas wszystkich w zimie taką zupką :) Jest pyszna!
avatar

matulis napisał(a) o godz. 15:42 w wtorek 19.01.2016:

A proszę bardzo :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 15:44 w wtorek 19.01.2016:

Strogonow - nie słyszałam :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 15:44 w wtorek 19.01.2016:

Tak to prawda :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 15:45 w wtorek 19.01.2016:

Jest sycąca i bardzo smaczna :D
avatar

matulis napisał(a) o godz. 15:46 w wtorek 19.01.2016:

Ja też ją bardzo lubię, widać to po ilości jaką przygotowuję :D
avatar

Edyta Mój kawałek podłogi napisał(a) o godz. 17:06 w wtorek 19.01.2016:

Z pewnością jest bardzo treściwa! Jak zobaczyłam na początku przepisu 7 litrów to się lekko przeraziłam ;) Myślę, że to fajna propozycja na chłodne dni, wtedy z chęcią jem zupy.
avatar

matulis napisał(a) o godz. 17:13 w wtorek 19.01.2016:

Haha :D Ja robię zawsze taki wielki gar, bo ma wielbicieli tej zupy ;) Jak się jej "czepią" to jedzą ją na śniadanie, obiad i kolację :)
avatar

panikara napisał(a) o godz. 18:33 w wtorek 19.01.2016:

Na początku myślałam, że to jakaś nowość w dziedzinie herbat! ;) Wygląda bardzo apetycznie :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 19:14 w wtorek 19.01.2016:

HaHa :)
avatar

Gąska napisał(a) o godz. 21:36 w wtorek 19.01.2016:

wygląda super!
avatar

Anat Koren napisał(a) o godz. 10:44 w środę 20.01.2016:

Great post dear, so interesting! Have a lovely day :-)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 16:08 w środę 20.01.2016:

Dziękuję :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 16:08 w środę 20.01.2016:

Thx :)
avatar

Jogobella .J.K. napisał(a) o godz. 16:54 w środę 20.01.2016:

bardzo ciekawa zupa :P
avatar

matulis napisał(a) o godz. 18:38 w środę 20.01.2016:

:)Pyszna jest :)
avatar

Królowa Karo napisał(a) o godz. 08:55 w czwartek 21.01.2016:

Wygląda apetycznie, a że dawno żadnej zupy nie gotowałam, to pewnie skorzystam.
avatar

Beata napisał(a) o godz. 12:21 w czwartek 21.01.2016:

Zapowiada się całkiem smacznie, chyba się skuszę. Zwłaszcza w taki ziąb zupy to bardzo dobry pomysł.
avatar

Sonia napisał(a) o godz. 19:01 w czwartek 21.01.2016:

Z początku myślałam,że to herbatka a tu taka niespodzianka. :) Miłego wieczoru. :*
avatar

matulis napisał(a) o godz. 19:34 w czwartek 21.01.2016:

Ja ostatnio bardzo polubiłam zupki :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 19:35 w czwartek 21.01.2016:

Tę warto zrobić jest bardzo pożywna :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 19:35 w czwartek 21.01.2016:

Haha :D Wzajemnie :)
avatar

Wielopokoleniowo Trzy napisał(a) o godz. 20:30 w czwartek 21.01.2016:

Bardzo smakowita! :-)
avatar

Mada napisał(a) o godz. 20:38 w czwartek 21.01.2016:

uwielbiam taką zupę! ja robię z tych samych składników (poza ogórkiem konserwowym-muszę z nim wypróbować!) ale na mega ostro- chilli, kumin, papryka słodka i ostra- plus mleczko kokosowe:) Musi aż palić hehe
avatar

czerwonafilizanka napisał(a) o godz. 20:47 w czwartek 21.01.2016:

muszę ją zrobić, kocham czerwoną paprykę... tylko pierś kurczaka chyba skrzydełkami zastąpię.
avatar

Karolina W napisał(a) o godz. 22:47 w czwartek 21.01.2016:

Uwielbiam takie zupy. Smakowite zdjęcia zrobiłaś :)
avatar

Lena napisał(a) o godz. 10:52 w piątek 22.01.2016:

Taka bogata i sycąca, a mimo to lekka i bardzo zdrowa :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 14:45 w piątek 22.01.2016:

:)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 14:45 w piątek 22.01.2016:

Muszę spróbować twój sposób :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 14:46 w piątek 22.01.2016:

Ja daję pierś żeby mieć odpowiednią ilość białka w daniu i wtedy nie robię już drugiego :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 14:46 w piątek 22.01.2016:

Dziękuję :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 14:47 w piątek 22.01.2016:

Dokładnie :)
avatar

Kaudia Cebula napisał(a) o godz. 16:02 w piątek 22.01.2016:

mmm :) zabójczo lubię takie zupy :) jest podobna do mojej zupy misyjnej :) ale moja jest na pulpecikach wieprzowych więc bardziej kaloryczna :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 16:38 w piątek 22.01.2016:

Też musi być pyszna :)
avatar

Gaja napisał(a) o godz. 18:49 w piątek 22.01.2016:

W pierwszym odruchu pomyślałam, że to zupa bardzo podobna do rosyjskiej solianki, ale sprawdziłam przepis i jednak nie. Lubię kwaskowe zupy najbardziej pod słońcem, byle nie za kwaśne.
avatar

matulis napisał(a) o godz. 19:05 w piątek 22.01.2016:

Czyli ta to coś dla Ciebie :)
avatar

feel-sexy napisał(a) o godz. 09:44 w sobotę 23.01.2016:

mmmm, jaka kolora, aż chce się zjeść i poprosić o dokładkę :)
avatar

Aneta napisał(a) o godz. 12:33 w sobotę 23.01.2016:

Takiej jeszcze nie jadłam. Ale ogólnie bardzo lubię zupy, bardziej, niż drugie dania.
avatar

matulis napisał(a) o godz. 14:30 w sobotę 23.01.2016:

Jak lubisz zupy to myślę, że ta by Ci smakowała :)
avatar

Olga (livingonmyown) napisał(a) o godz. 19:21 w sobotę 23.01.2016:

Żeby najeść się zupą, musiałabym pokonać z litr. Zdecydowanie jestem drugodaniową osobą.
avatar

jotka napisał(a) o godz. 20:07 w sobotę 23.01.2016:

Zupka wygląda mega apetycznie:-) Staram się robić dietetyczne zupy, bo zupa jest ta potrawą, którą można odgrzewać, a niektóre sa nawet lepsze na drugi dzień. Najbardziej lubimy krem z dyni, żurek , krupnik, barszczyk z kiszonych buraków...fajne sa tez jednogarnkówki z warzyw. Pozdrawiam apetycznie:-)
avatar

Futka napisał(a) o godz. 08:46 w niedzielę 24.01.2016:

Cudowna i smaczna zupa :)
avatar

Katsunetka napisał(a) o godz. 11:41 w niedzielę 24.01.2016:

Dużo już różnych przepisów widziałam, ale jeszcze nigdy z ogórkami konserwowymi. Mocno mnie ten składnik zaskakuje.
avatar

Angelika i Monika (Candy Pandas) napisał(a) o godz. 13:44 w niedzielę 24.01.2016:

Takie zupy również goszczą u nas dość często :D Na tym zdjęciu wygląda przepysznie :D
avatar

matulis napisał(a) o godz. 11:37 w poniedziałek 25.01.2016:

Nie ona jest bardzo treściwa, gęsta myślę że byś się najadła :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 11:38 w poniedziałek 25.01.2016:

Ja nie lubiłam nigdy zup ale ostatnio skradły moje serce i te o których piszesz tez bardzo polubiłam :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 11:40 w poniedziałek 25.01.2016:

:)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 11:41 w poniedziałek 25.01.2016:

Haha fakt na początku też mnie to bardzo dziwiło, ale naprawdę smakuje świetnie :)
avatar

matulis napisał(a) o godz. 11:41 w poniedziałek 25.01.2016:

Dzięki :)
avatar

easytobefit napisał(a) o godz. 22:14 w poniedziałek 25.01.2016:

Wygląda cudownie i również cudownie pewnie smakuje! Te kolory sprawiają, że aż chce się ją zrobić i szybko zjeść :)
avatar

iza napisał(a) o godz. 13:37 w sobotę 30.01.2016:

bardzo fajna zupka

Dodaj komentarz: